Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Električna napetost in električni tok sta med seboj odvisna. Kakšna je ta odvisnost pri ohmskih upornikih?

2.

Preberi spodnje besedilo in dopolni manjkajoče besede.

Električni upor vodnika je odvisen od specifičnega upora ter svoje dolžine in svojega preseka .
3.

Osnovna enota električnega upora je?

4.

Kolikšen je upor porabnika, skozi katerega teče tok $3\;\rm{A}$, kadar je priključen v krog, po katerem tok poganja napetost $9\;\rm{V}$.

Odgovor: 3 $\rm{\Omega}$

5.

Kolikšen je električni upor snovi s specifičnim uporom $1,0 \cdot 10^{-7}\;\rm{\Omega m}$ (železo) in ima presek $5\;\rm{cm}^2$ ter je dolg $1\;\rm{dm}$.

Odgovor: 2 $\cdot 10^{-5}\;\rm{\Omega}$

6.

Kako dolga mora biti bakrena žica s presekom $3\;\rm{mm}^2$, da po njej teče tok $50\;\rm{mA}$ pri napetosti $220\;\rm{V}$. Specifični upor bakra znaša $1,7 \cdot 10^{-8}\;\rm{\Omega m}$.

Odgovor: Upor bakrene žice znaša 4400 $\rm{\Omega}$.

Odgovor: Dolžina take žice znaša 776 $\rm{km}$ (zaokroži na kilometre).

7.

Kolikšen električni tok bi stekel skozi bakreno žico s presekom $2\;\rm{mm}^2$, dolžine $10\;\rm{m}$, če bi jo priključili na napetost $170\;\rm{V}$. Specifični upor bakra je $1,7 \cdot 10^{-8}\;\rm{\Omega m}$.

Odgovor: Upor bakrene žice znaša 85 $\rm{m\Omega}$.

Odgovor: Tok skoznjo pa znaša 2 $\rm{kA}$.

8.

Iz podanih podatkov izračunaj specifični upor neznane snovi. To primerjaj s podatki v tabeli in odgovori, iz katerega materiala je žica.

Po žici, debeline $5,64\;\rm{mm}^2$, teče ob napetosti $220\;\rm{V}$ električni tok $44\;\rm{A}$. Iz česa je žica narejena, če je njena dolžina $1\;\rm{km}$.

Izračunan električni upor žice znaša 5 $\rm{\Omega}$.

Izračunan specifična upornost za žico je 2,82 $\cdot 10^{-8}\;\rm{\Omega m}$.

Žica je narejena iz aluminija .

<NAZAJ
>NAPREJ174/235