Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Premo sorazmernost med napetostjo ($U$) in tokom ($I$) imenujemo Ohmov zakon. Matematično ga zapišemo $U=R \cdot I$. Sorazmernostni  faktor imenujemo električni upor ($R$).

 

 

Električni upor zadržuje tok nabojev po vodniku.

Električni upor vodnika je odvisen od lastnosti snovi. Je premo odvisen od dolžine upornika ($l$) in obratno sorazmeren od njegovega preseka ($S$). Matematično zapišemo $R=\zeta \cdot \frac{l}{S}$. Sorazmernostni faktor $\zeta$ je specifični upor.

 

V naslednjem prikazu lahko spreminjaš dolžino in presek upornika. Opazuj, kako se pri tem spreminja moč, s katero sveti žarnica.

 

<NAZAJ
>NAPREJ173/235