Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Temperatura sladke vode je zelo različna. Njeno zmrzišče je pri 0 °C, vrelišče, ko preide v paro, je pri 100 °C. Vode s temperaturo na izviru 20 °C ali več imenujemo termalne vode. Glede na temperaturo jih delimo v hipotermalne (od 20 do 34 °C, Zdravilišče Dobrna), homeotermalne (od 34 do 38 °C, Terme Ptuj) in hipertermalne (več kot 38 °C, Terme Čatež). Voda se ponekod v velikih globinah segreje celo nad vrelišče in na površju izbruhne kot gejzir.

Gostota sladke vode je največja pri 4 °C. Ta lastnost je zelo pomembna, saj povzroča kroženje vode v jezerih v hladni polovici leta.

Kroženje vode v jezeru

Jeseni se voda začne ohlajati. Težja voda, bogata s kisikom, tone proti dnu in z njega izpodriva toplejšo, s hranili bogato vodo. Voda s temperaturo 4 °C potone na dno, zato lahko živali preživijo pod ledom, ki nastane na hladnejši gladini.

V naravni sladki vodi so navadno prisotni različni minerali, zlasti silicij, kalcij, kalij, magnezij in železo. Glede na večjo oziroma manjšo vsebnost mineralov v vodi govorimo o trdi in mehki vodi. Vode, ki imajo v litru vode raztopljenih več kot 1000 mg mineralnih snovi, so mineralne vode ali slatine (Donat, Radenska). V Slovenji je 78 izvirov mineralnih in termalnih voda, približno četrtina je naravnih, ostale so zajeli z vrtinami.

V katerem delu Slovenije misliš, da je največ mineralnih in termalnih voda?

{SV_Slovenija;JZ_Slovenija;JV_Slovenija}

Deževnica je rahlo kisla, saj vsrkava ogljikov dioksid iz zraka in se spreminja v blago ogljikovo kislino. Ta kislost je zanemarljiva v primerjavi s kislim dežjem.

Odmiranje iglastih dreves

Kisli dež, ki nastaja zaradi onesnaževanja, povzroča zakisanje vode v jezerih, odmiranje iglastih dreves in razjeda spomenike iz apnenca ter marmorja.

<NAZAJ
>NAPREJ151/320