Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naravni poliamidi


Človek že od nekdaj uporablja materiale iz naravnih polimerov. V lesu in bombažu najdemo naravni polimer celulozo. Naravna guma (kavčuk) je polimer izoprena. Barva las, oči, oblika postave in druge lastnosti človeškega telesa so določene s polimerom – DNK. Svila, volna in pajčevina so iz beljakovin (proteinov).

Svila

Dragoceno svilo pridobivajo iz kokonov sviloprejk. Sviloprejka prede kokon od 2 do 3 dni. Iz kokona pridobijo nit, ki je dolga približno poldrugi kilometer. Način pridobivanje svile je bil dolgo časa skrbno varovana skrivnost Kitajske, ki je še danes največja proizvajalka svile glede na svetovno povprečje. Prizadevanja, da bi pridobili svilo na umetni način, so privedla do vrste novih materialov; iznašli so med drugim rejon in najlon.

Sviloprejka


Volna

Ovce

Že najmanj 12000 let človek spretno izkorišča izjemne lastnosti volne. Vojaki antične Grčije so si z njo podlagali čelade, Rimljani oklepe, škotski pastirji jo še vedo uporabljajo kot zaščito pred dežjem in mrazom, beduini pa pred vročino. Skrivnost dobre izolacije pred mrazom in vročino, odpornosti proti gorenju, absorbiranje vlage in dolgo ohranjanje prožnosti je v strukturi vlaken volne. Vlakna so iz živalske beljakovine keratin in so prekrita z majhnimi luskami, s katerimi se vlakna trdno prepletejo, kar daje volni značilne lastnosti.

Pajčevina

Pajčevina so sanje vseh svetovnih proizvajalcev umetnih (sintetičnih) polimerov. Znanstveniki že dolgo časa poskušajo prodreti v skrivnost sinteze pajčevine, a so bili do danes le malo uspešni.

Pajkova mreža
Močnejša kot jeklo ali sintetični polimeri, hkrati pa izredno elastična, bi bila pajčevina izredno široko uporaben material, če bi jo le bilo mogoče proizvajati v dovolj velikih količinah. Neka vrsta pajka, ki doseže velikost dlani, lahko proizvaja – kot v posmeh velikim prizadevanjem raziskovalcev – sedem različnih vrst niti iz sedmih žlez.

<NAZAJ
>NAPREJ189/271