Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kevlar

Kevlar je poliamid, ki spada v skupino aramidov. Molekule aramidov vsebujejo aromatske skupine in jih odlikujejo izredna trdnost, trpežnost in odpornost proti visokim temperaturam.

Prvič sta ga izdelala Stephanie Kwolek in Herbert Blades leta 1965. Znan je kot material, iz katerega so narejeni neprebojni jopiči, poleg tega pa ga najdemo v avtomobilskih pnevmatikah kot nadomestilo azbesta (npr. za zaščito pred požari). Zelo zanimiva je možnost uporabe kevlarja za izdelavo zavetišč pred tornadi, saj so testi pokazali, da lahko prenese udarce večjih predmetov, ki se gibljejo s hitrostjo več kot 400 km/h. Kevlar se odlikuje po izredni trdnosti in trpežnosti. Zanimivo je, da so kemiki dolgo časa razmišljali, kako bi ga lahko uporabili za izdelke, saj se je talil šele pri 500 °C, obenem pa niso mogli najti topila, v katerem bi se topil.

Uporaba neprebojnih jopičev v vojski


Kaj je vzrok za trdnost kevlarja?

Izredna trdnost in trpežnost kevlarja se skriva v njegovi zgradbi. Ima dolge ravne molekule, ki so lahko sestavljene iz milijon monomerov. V molekulah nastopajo aromatske in amidne skupine, ki povečajo trdnost molekule. Molekule v kevlarjevih vlaknih so razporejene vzporedno druga ob drugi, kar še dodatno poveča trdnost in togost. Obenem se posamezni molekule kevlarja med seboj povežejo z vodikovimi vezmi (na sliki so označene s črtkanimi črtami med izseki molekul kevlarja).

Vodikove vezi med polimernimi molekulami

Kevlar nastane pri kondenzacijski polimerizaciji 1,4-fenilen-diamina in tereftal klorida, ob tem se izloči klorovodikova kislina.

Reakcijska shema kondenzacijske polimerizacije


<NAZAJ
>NAPREJ193/271