Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vitamin A za zdravo življenje

Ali veš, katera hrana je bogata z vitaminom A in z β-karotenom, iz katerega v telesu lahko nastaja vitamin A? Kako nas prizadene pomanjkanje vitamina A?

Možgani za interpretacijo vidnega dražljaja

Vidni signal iz čutnic v mrežnici potuje po vidnem živcu do možganov. Pomen videnega razloži opazovalčeva zavest.


Optične iluzije

Optične iluzije temeljijo na posebnostih fiziologije vida; mnogokrat prelisičijo tudi opazovalčevo zavest. Na naslednji sliki z ležečimi modrimi in rumenimi progami je razlika v barvi levega in desnega pokončnega traku optična iluzija. Animacija dokazuje, da sta trakova v osnovi enake sive barve, le navidezno spremenita barvo, ko ju prekrivajo modre (levo) ali rumene proge (desno).

Razlika v barvi levega in desnega traku na sliki je optična iluzija. Animacija kaže, da sta trakova v resnici enake barve.
<


<NAZAJ
>NAPREJ253/271