Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Glavni del očesa s čutnimi celicami za vid je mrežnica ali retina.

Barvno gledanje omogočajo čepki, čutne celice v mrežnici. Vsebujejo tri tipe vidnih pigmentov, ki s kombinacijo treh barv omogočajo barvno gledanje.

Črno-belo gledanje omogočajo paličice, čutne celice z enim vidnim pigmentom.

Retinal je glavni, na svetlobo občutljivi pigment v procesu gledanja. Za njegov nastanek je nujno potreben vitamin A, ki je po zgradbi podoben rumenemu rastlinskemu barvilu β-karotenu.

V očesu nastane vidni signal, ki potuje po vidnem živcu do možganov. Prepoznanje in pomen videnega predmeta omogoči opazovalčeva zavest.

<NAZAJ
>NAPREJ255/271