Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Značilnosti in sestava eteričnih olj

Eteričen pomeni hlapen, izhlapevajoč. Staro ime za eterična olja je bilo esencialna olja. V angleščini jih še danes imenujejo essential oils. Esenca je izraz, ki pomeni vonj, duh. Skupna lastnost eteričnih olj je, da so hlapna in da imajo značilen vonj.
Izraz olja izvira iz podobnosti eteričnih olj z lipidi – pravimi olji, ki so estri glicerola in maščobnih kislin. Eterična olja imajo drugačno kemično zgradbo, večinoma jih tvorijo spojine iz skupine monoterpenov.

Razlika med jedilnimi in eteričnimi olji

Oglej si zgradbo molekule trioleina, značilne spojine v jedilnem olju. Primerjaj jo z zgradbo molekule geraniola, ene od značilnih spojin v eteričnem olju vrtnice.

Model molekule trioleina, ki je značilni triglicerid v jedilnem olju brez vonja

Model molekule geraniola, ki je ena glavnih dišečih komponent v eteričnem olju vrtnice
Podobnost spojin v jedilnem olju in eteričnem olju je v zgradbi – sestavljene so iz verig atomov ogljika in vodika, vsebujejo tudi predele z atomi kisika. Vendar so molekule v eteričnih oljih bistveno manjše, kar jim zagotavlja večjo hlapnost in prileganje v receptorje, ki so odgovorni za zaznavo vonja.

<NAZAJ
>NAPREJ257/271