Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Dokaz hlapnosti eteričnih olj

Oglej si videoposnetek, ki primerja hlapnost eteričnega (levo) in jedilnega olja (desno). Test je uporaben tudi za dokazovanje pristnosti eteričnih olj.

2.

Preveri razumevanje videoposnetka. Vstavi manjkajoče besede.

Eksperiment dokazuje hlapnost eteričnega olja, ki je izhlapelo brez sledu. Na papirju je ostal madež jedilnega olja. Če bi torej goljufali in bi v eterično olje dodajali lipide, bi gornji enostaven test to dokazal. V proizvodnji parfumov eterična olja redčijo z etanolom, v kolonjski vodi pa z zmesjo etanola in vode.
3.

Predpogoji, da bo imela spojina zaznaven vonj, so:
  • velika hlapnost, ki jo omogoča majhna molska masa spojine,
  • dobra topnost v nosni sluznici in v celičnih membranah, za kar je potreben nepolaren del molekule,
  • prisotnost funkcionalnih skupin, ki se vežejo na vonjalne receptorje (−OH, −OR, −COR, −COOR).
Katere od navedenih spojin ustrezajo gornjim kriterijem in imajo močno zaznaven vonj?

4.

Izberi pravilne trditve!

<NAZAJ
>NAPREJ260/271