Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Človekov nos zaznava majhne spremembe v zgradbi molekul


Naše čutilo za vonj je izjemno prefinjen organ, ki lahko zaznava najmanjše spremembe v zgradbi spojin. Značilen primer je limonen, glavna dišeča spojina v olupkih citrusov. Olupek pomaranče npr. vsebuje eterično olje z 98-odstotnim deležem limonena v obliki, ki jo imenujemo optični izomer (4R)-limonen. Ta daje eteričnemu olju pomaranče značilen vonj. Zelo majhna razlika v geometriji molekule - optični izomer (4S)-limonen - povzroči veliko spremembo v zaznavi vonja. Namesto po citrusu spojina diši po terpentinu. Na slikah in nato še na trodimenzionalnih modelih obeh izomernih oblik limonena poišči razliko med oblikama limonena. Ali jo opaziš? Kar tvoje oči morda le težko prepoznajo, zazna nos brez težav!


Izomeri so spojine, ki imajo enako molekulsko formulo in enako molekulsko maso. Vendar so atomi različno razporejeni, zato se razlikujejo v strukturni formuli in v nekaterih lastnostih. Limonen ima dva optična izomera – dve zrcalno nasprotni razporeditvi skupin, zaradi katerih se trodimenzionalna modela molekule pri prekrivanju ne prilegata drug drugemu. (4R)-limonen ima vonj po citrusih, človek ga zaznava pri koncentraciji 200 ppb. (4S)-limonen ima vonj po terpentinu in ga zaznavamo pri višji koncentraciji 500 ppb. Enota ppb označuje razredčenje 1 proti milijarda. Človekov nos zaznava molekule dišečih snovi v zraku v izjemno nizkih koncentracijah. Vendar nas prekašajo mnoge živali, ki so pravi mojstri vonjanja, ko iščejo hrano ali samičko.

Optični izomer (4R)-limonen

palični kroglični kalotni

Optični izomer (4S)-limonen

palični kroglični kalotni

<NAZAJ
>NAPREJ258/271