Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Človek zaznava in loči povprečno 4000 vonjev. Občutek vonja sprožijo majhne hlapne spojine, ki aktivirajo receptorje za kemične dražljaje v celicah nosne sluznice.

Eterična olja so zmesi, ki jih lahko sestavlja tudi več kot sto dišečih spojin, večinoma monoterpenov, ki so derivati izoprena.

Čutilo za vonj  je izjemno prefinjen organ, ki lahko zaznava majhne spremembe v zgradbi spojin, loči npr. celo nekatere optične izomere.

Občutljivost za vonj je približno stotisočkrat večja od občutljivosti za okus. Nekatere molekule snovi v zraku zaznavamo v izjemno nizkih koncentracijah, tudi če so razredčene  več kot milijonkrat.

<NAZAJ
>NAPREJ259/271