Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Eterično olje pomaranče

Na spletni strani portala Keminfo http://www.kii.ntf.uni-lj.si/keminfo/ odpri zavihek Gradiva ter izberi podatkovno zbirko Eterična olja (http://www.kii.ntf.uni-lj.si/etolja/a.htm), ki vsebuje podatke o 111 naravnih eteričnih oljih in 330 spojinah, ki jih eterična olja vsebujejo. Iščeš lahko po imenih spojin v eteričnih oljih in po slovenskih ali latinskih imenih rastlin, ki vsebujejo eterična olja.

Izberi rastlino sladka pomaranča. Oglej  si kemijsko sestavo eteričnega olja pomaranče in zgradbo spojin, ki ga sestavljajo.

V eteričnem olju pomaranče prevladuje limonen z več kot 90-odstotnim deležem, prisotni pa so tudi mircen, aldehidi (dekanal, oktanal, citral a, citronelal), kumarini (bergapten, avraptenol), kisline (linolejska kislina) in druge snovi.
Limonen
Mircen
Limonen je pri sobni temperaturi tekočina. Uporabljajo ga v različne namene. Zaradi vonja po citrusih ga dodajajo hrani in pijači ter čistilnim sredstvom. Ker odganja komarje, muhe in drug mrčes, je priljubljen v naravnih sredstvih proti mrčesu za ljudi in celo za konje. Zaradi zgradbe, ki je podobna topilom za odstranjevanje maščob, je uporaben tudi kot nestrupeno in biološko razgradljivo industrijsko čistilo za odstranjevanje oljnih madežev.

Aktivna prostorska modela molekule limonena in mircena

palični kroglični kalotni
palični kroglični kalotni

Osnovni gradnik je izoprenska enota:

<NAZAJ
>NAPREJ263/271