Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Eterična olja so zmesi mnogo spojin, ki so v derivati izoprena. Najštevilčnejše med njimi lahko uvrstimo med nenasičene ogljikovodike in spojine s kisikom. Bolj nenavadno dišeče spojine v eteričnih oljih vsebujejo tudi atome dušika in žvepla.

Predstavniki kisikovih spojin v eteričnih oljih so alkoholi, aldehidi, ketoni, kisline, estri, etri in spojine z bolj zapleteno zgradbo.

Eterična olja pridobivajo z različnimi postopki, na primer z iztiskanjem, ekstrakcijo ali z destilacijo. Destilacijski postopek z vodno paro uporabljajo za izolacijo občutljivih zmesi spojin, na primer za pridobivanje eteričnih olj iz listov, cvetov in plodov rastlin v parfumarstvu.

<NAZAJ
>NAPREJ265/271