Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Pridobivanje eteričnega olja v laboratoriju

Limonen industrijsko pridobivanjo s stiskanjen olupkov pomaranč in limon, ki so odpadni material po pridobivanju sadnega soka.

V šolskem laboratoriju lahko eterično olje pomaranče z dokaj čistim limonenom pridobimo iz pomarančnih olupkov z destilacijo z vodno paro.

Oglej si videoposnetek, kjer je predstavljeno sestavljanje aparature za destilacijo in pridobivanje eteričnega olja v laboratoriju. Skrbno opazuj sestavne dele, njihovo postavitev, nameščanje in povezovanje, da se boš naučil aparaturo samostojno sestaviti v šolskem laboratoriju.

 

Potek destilacije z vodno paro

Videoposnetek prikazuje pridobivanje eteričnega olja iz pomarančnih olupkov z destilacijo z vodno paro. Destilacijski postopek je v uporabi za izolacijo občutljivih zmesi spojin, na primer za pridobivanje eteričnih olj iz listov, cvetov in plodov rastlin.

Ko voda v bučki zavre, izhodno gumijasto cevko povežemo z bučko, v kateri so v vodi potopljene pomarančne lupine. Segreta vodna para nosi hlapne spojine eteričnih olj do vodno hlajenega hladilnika, kjer se eterično olje skupaj s paro utekočinja in kaplja v zbirno posodo.

Po takem postopku pridobivajo večino eteričnih olj. V mediteranskih deželah sta najbolj znana pridobivanje sivkinega in rožmarinovega eteričnega olja.

<NAZAJ
>NAPREJ264/271