Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
8.

 

Neznana spojina daje značilen vonj grenkim mandljem in marcipanu. V višjih koncentracijah bi bila strupena.

 

Glede na kemijsko zgradbo spojino uvrščam v skupino spojin z dušikom .
9.

Spojina z nenavadno zgradbo sublimira – iz trdnega agregatnega stanja prehaja neposredno v plinasto. Zaradi te lastnosti navidezno izginja. Uporabljajo jo v zdravilnih pripravkih proti revmi in za inhalacijo pri prehladu. Pridobivajo jo iz drevesa, ki ima naravno rastišče v toplih klimatskih območjih.

Glede na kemijsko zgradbo spojino uvrščam v skupino spojin s kisikom , v podskupino: ketoni
10.

Neznana spojina je značilna za nageljnove žbice, prisotna je tudi v cimetu. Po njej diši babičin kompot, če ga je začinila s tema začimbama.

Po kemijski zgradbi bi jo lahko uvrstili v skupino spojin s kisikom , v dve podskupini: alkoholi in etri.
<NAZAJ
>NAPREJ269/271