Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Estrska vez

Estri so spojine, ki imajo v molekuli estrsko vez.

 

 

Prepoznavanje kislinskega in alkoholnega dela esterske vezi

Estrska vez je sestavljena iz kislinskega dela in alkoholnega dela.

 

Pridobivanje estrov

Estre pripravimo z reakcijo med karboksilno kislino in alkoholom, ki jima dodamo nekaj kapljic koncentrirane žveplove kisline in z destilacijo ločimo nastali ester od alkohola in kisline.

Poimenovanje estrov

Razširjenost estrov

Bogat vir estrov je sadje, nahajajo se tudi v zelenjavi.  Sintetične estre  dodajajo cenenim brezalkoholnim pijačam, da dosežejo želeni okus. Estri so sestavine eteričnih olj.  Eterična olja so zmesi, rastlinskega in redkeje živalskega izvora. Poleg estrov v njih najdemo tudi alkohole, etre, aldehide, ketone, karboksilne  kisline, in ogljikovodike. Eterična olja se uporabljajo v prehrambeni industriji, farmaciji, kozmetični industriji in v aromaterapiji.

 

<NAZAJ
>NAPREJ106/271