Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

O avtorju pesmi Na otčevem grobu si nekaj izvedel iz uvoda in iz pesmi same. Kaj znaš na podlagi teh dveh virov povedati o Dragotinu Ketteju? Odgovor napiši v obliki povedi.

Preberi podatke o njegovem življenju (niso urejeni kronološko). Morda ti bodo le-ti pomagali bolje razumeti njegov pogled na svet. Navedene podatke ustrezno razvrsti.

Rodil se je leta 1876 na Premu pri Ilirski Bistrici. Mama mu je umrla, ko je bil star štiri leta, zato se je močno navezal na očeta. Pri petnajstih letih je izgubil še njega.
Šolal se je sprva v Ljubljani (gmotno sta ga po smrti staršev podpirala teta in stric). Šolske oblasti so mu zasegle beležko, v kateri so odkrili nedolžne ljubezenske pesmi in pesmi proti škofu, zato so mu naložili višjo šolnino, ki je ni mogel plačati.
Gimnazijo je kasneje obiskoval v Novem mestu in se tam nesrečno zaljubil v hčer mestnega svetnika Angelo Smola.
Po maturi se je podal v Trst, kjer bi moral odslužiti 3-letno vojaško služenje. Bil je krhkega zdravja. Pozimi 1899 se je na vojaških vajah močno prehladil, se vrnil v Ljubljano in pri Murnu v cukrarni zaradi jetike umrl.

Kljub zgodnji smrti je Kettejevo pesniško ustvarjanje bogato in kakovostno; že Cankar in Župančič sta menila, da je od vseh štirih pripadnikov moderne najgloblji in miselno najmočnejši pesnik. Pisati je začel že kot učenec, z ostalimi pripadniki {moderne;več o obdobju lahko izveš v razdelku Moderna} (Ivanom Cankarjem, Josipom Murnom in Otonom Župančičem) pa se je dobival v tajnem literarnem dijaškem društvu Zadruga.

V {sonetu;Kette je napisal veliko sonetov. Če si pozabil, kaj vse je za to klasično pesemsko obliko značilno, si osveži spomin v razdelku Apel in čevljar v e-učbeniku za 8. razred.} Na otčevem grobu je ob motivu mrtvega očeta razvil idejo o neskladju med idealnim in stvarnim svetom – življenje je večen boj.

Oblikovno in slogovno so njegove pesmi precej klasične (sledil Prešernu), tematsko pa ljubezenske (cikel pesmi Na molu San Carlo), razpoloženjske in refleksivne (cikel Moj bog).

Kettejeve pesmi je po njegovi smrti izdal Anton Aškerc; zbirki je dal naslov Poezije (1900).

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ434/547