Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ponovno preberi zadnji del besedila, zapisan z velikimi tiskanimi črkami.

Kako se zadnji del besedila povezuje z ostalim delom besedila? Izberi pravilne odgovore.

O čem se pripovedovalec na koncu sprašuje? Označi vprašanje.

7:12. IZ VREČKE Z NAPISOM CAFÉ DO BRASIL SEM STRESEL KAVO V MLINČEK IN ZMLEL PRIBLIŽNO DVESTOPETDESET TEMNIH ZRNC, KAR BO ZADOSTOVALO ZA TRI ALI ŠTIRI SKO-DELICE. ŠE PREDEN JE VODA V LONČKU ZAVRELA, SEM V MISLIH PRELETEL KRVAVO POT DIŠEČIH SKARABEJČKOV, ZDAJ, KO JE SKODELICA Z OPOJNO VSEBINO, KI SEM JI DODAL MALO MLEKA, NA PISALNI MIZI IN JE 7:15, PA SE ZBEGAN SPRAŠUJEM, ALI NAJ JO KLJUB VSEMU NEPRIZADETO SPIJEM, KAKOR DA OSTALO NI POMEMBNO, IN ZAČNEM DAN S PISANJEM LEPIH KRATKIH ZGODB.

Zakaj meniš, da si postavlja tako vprašanje? Odgovori.

Ali meniš, da bo pripovedovalec glede na trditve v besedilu popil kavo in začel s pisanjem zgodb? Odgovori in svoj odgovor utemelji.

O čem torej govori prebrano besedilo? Odgovori v obliki povedi ali dveh.

Besedilo Café do Brasil uvrščamo med kratke zgodbe. Zakaj lahko to trdimo? Preberi navedene značilnosti in izberi tiste, ki veljajo za kratko zgodbo.

krajše besedilo, pripovedno, lirsko, poudarjeno doživljanje književne osebe, nizanje drobnih dogodkov, ima moralni nauk, velika povezava med uvodom in koncem, en dogodek, konec je odprt/nezaključen, malo oseb, daljše besedilo, dolg uvod in kratek sklep, književne osebe niso izčrpno opisane

Značilnosti prebranega besedila

Kdo je avtor besedila in po čem veš, da ustvarja v sodobnem času? Odgovori.

Kaj lahko iz virov (knjige, splet) izveš o avtorju? Poišči vsaj pet podatkov.

<NAZAJ
>NAPREJ533/547