Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

RAZMISLI: Ribič, ki lovi ribe s sulico, stoji na obrežju reke. Ker ne obvlada dobro lomnega zakona, mu svetuj, na katero mesto naj usmeri sulico, da bo ribo ujel.

Svetlobni žarek usmerimo skozi debelo stekleno ploščo — planvzporedno ploščo. Žarek usmerimo tako, da ne vpada pravokotno na stekleno ploščo (vpadni kot je različen od nič). S slike je razvidno, da se žarek sedaj lomi dvakrat. Ko prehaja svetloba iz zraka v steklo, se lomi k vpadni pravokotnici, ker je hitrost svetlobe v steklu manjša kot v zraku. Ko izstopi iz steklene plošče, se hitrost svetlobe zopet poveča, žarek se lomi od vpadne pravokotnice. Na vsaki mejni ploskvi se žarek tudi delno odbije, in sicer v skladu z lomnim zakonom.

Opazimo lahko, da se žarek pri takšnem prehodu vzporedno premakne (rumena puščica), toda pot nadaljuje v isti smeri, v kateri je vpadel na ploščo.

POSKUSI SAM: Opisano pot žarka skozi planvzporedno ploščo lahko preverimo s preprostim eksperimentom, prikazanim na posnetku. Potrebujemo stekleno ploščo (ali prozorno posodo v obliki kvadra, v katero nalijemo vodo), svinčnik, list papirja, $4$ bucike in primerno podlago.

Katera izmed možnosti prikazuje pravilno pot žarka skozi optični klin (optično prizmo)?

<NAZAJ
>NAPREJ41/260