Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Z drsnikoma spreminjaj razdaljo predmeta $P$ od leče in njeno goriščno razdaljo in opazuj, kaj se dogaja s sliko predmeta $S$.

Če je predmet do leče oddaljen bolj, kot znaša goriščna razdalja leče, dobimo na drugi strani pravo (in obrnjeno) sliko predmeta. Ko se predmet nahaja med lečo in goriščem, se sekajo le podaljški žarkov. Takšna slika je navidezna in je ne moremo projicirati na zaslon.

Kje nastane slika, ko je predmet zelo oddaljen od leče?

Kje misliš, da nastane slika, ko se predmet nahaja v gorišču leče?

POSKUSI SAM: Zbiralno lečo, na primer dedkovo lupo za branje časopisa, usmeri proti oknu. Za njo postavi svetel papir, kot je prikazano na posnetku. Ko je oddaljenost med lečo in papirjem enaka goriščni razdalji, je slika na papirju ostra (in obrnjena).

<NAZAJ
>NAPREJ43/260