Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Leče

Leče so pomembne optične priprave. Iz izkušenj naštej nekaj primerov rabe leč v vsakdanjem življenju.

Leče so prozorna telesa, običajno steklena. Navadno so omejene z dvema krogelnima ploskvama. Zaradi loma svetlobe v steklu se pot svetlobnega žarka spremeni: kako, pove že njihovo ime: poznamo zbiralne (konveksne) in razpršilne (konkavne) leče. Zbiralne leče so v sredini debelejše kot na robu, razpršilne pa ravno obratno.

Premico skozi središče obeh krogelnih mejnih ploskev leče imenujemo optična os. Na zgornjih slikah je prikazana z vijolično črtkano črto. Značilna in zelo pomembna točka za zbiralno lečo je gorišče ali fokus. To je točka, v kateri se po prehodu zbiralne leče zberejo svetlobni žarki, ki nanjo vpadajo vzporedno z optično osjo. Razpršilna leča ima navidezno gorišče; žarki, ki vpadajo vzporedno z optično osjo, se po lomu razpršijo, videti je, kot da bi prihajali iz točke na tisti strani leče, od koder jo osvetljujemo (navideznega gorišča). Leče imajo seveda dve gorišči — po eno na vsaki strani.

Kako z načrtovanjem pokažemo nastanek slike predmeta, ki ga opazujemo skozi zbiralno lečo? Upoštevamo dejstvo, da se preslika vsaka točka svetila ali predmeta, vendar rišemo le žarke iz skrajnih točk predmeta. Po navadi uporabimo tri značilne žarke, kot je prikazano na posnetku.

Zbiralna leča zbere žarke, ki prihajajo od oddaljenih predmetov, v gorišču. O tem se lahko prepričamo, če jo usmerimo proti Soncu, na drugo stran pa damo temen papir. Sončni žarki se zberejo v gorišču. POZOR: Temperatura papirja lahko tako naraste, da se papir vname!

<NAZAJ
>NAPREJ42/260