Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Rumeni žarek svetlobe vpada iz zraka na vodno površino. V kateri smeri nadaljuje svojo pot?

2.

V nalogah 2—4 označi, ali so navedene trditve pravilne ali napačne.

Hitrost svetlobe v zraku je večja kot hitrost svetlobe v vodi.

Drži. Ne drži.
3.

Hitrost svetlobe v steklu je večja kot hitrost svetlobe v vodi.

Drži. Ne drži.
4.

Svetlobni žarek usmerimo pod določenim kotom glede na planvzporedno ploščo (vpadni kot je različen od nič). Ko svetlobni žarek prepotuje planvzporedno ploščo, se širi v isti smeri naprej, a se vzporedno premakne, zato vidimo predmet drugje, kot je v resnici.

Drži. Ne drži.
5.

Preberi spodnji odstavek in ga ustrezno dopolni.

Svetlobni žarek pod kotom vpade na stekleno ploščo. Pri tem se lomi . Kot med smerjo vpadnega žarka in vpadno pravokotnico je večji kot kot med smerjo lomljenega žarka in vpadno pravokotnico.
6.

Označi odgovore, ki ponazarjajo pravilno poimenovanje na sliki prikazanih pojmov.

<NAZAJ
>NAPREJ46/260