Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V različnih snoveh ima svetloba različno hitrost, zato se svetlobnemu žarku pri prehodu iz ene prozorne snovi v drugo spremeni smer: svetloba se lomi.

Kot, ki ga žarek oklepa z vpadno pravokotnico (vpadni kot), je vedno manjši v optično gostejši snovi, v kateri je hitrost širjenja svetlobe manjša.

Pot svetlobe, ki potuje skozi snov z vzporednima mejnima ploskvama (na primer stekleno ploščo), se zamakne, smer pa ostane enaka.

Poznamo zbiralne leče, ki svetlobo zberejo v eni točki — gorišču, in razpršilne leče, ki vpadle svetlobne žarke razpršijo.

Zbiralna leča lahko da pravo ali navidezno sliko predmeta — odvisno, kje se predmet glede na gorišče nahaja.

Pravo sliko lahko z zbiralno lečo projiciramo na zaslon.

Bela svetloba se ob lomu razkloni — rdeča svetloba se lomi manj kot modra.

<NAZAJ
>NAPREJ45/260