Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Začetna in končna hitrost

Spodaj je prikazan graf odvisnosti hitrosti od časa za enakomerno gibanje. Hitrost se pri enakomernem gibanju ne spreminja, zato je na začetku $(v_\rm{z})$ enaka kot na koncu $(v_\rm{k})$. Če premikate drsnika ob strani, se spreminjata vrednosti začetne in končne hitrosti. Pri enakomerno pospešenem gibanju se hitrost povečuje premo sorazmerno s časom. Premikajte drsnika in opazujte graf $v(t)$.

Spreminjajte $v_{\rm{z}}$ in $v_{\rm{k}}$ ter vstavite manjkajoče vrednosti.

Ko je začetna hitrost $0\,\frac{\rm{k}m}{\rm{h}}$ in končna $25\,\frac{\rm{k}m}{\rm{h}}$, ima po $4\,{\rm{s}}$ takega gibanja opazovano telo hitrost 10 $\frac{\rm{k}m}{\rm{h}}$, hitrost $20\,\frac{\rm{k}m}{\rm{h}}$ pa ima po 8 $ {\rm{s}} $ gibanja. Pri takem gibanju se hitrost vsako sekundo poveča za 2,5 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$.

Naj bo začetna hitrost $5\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Če se hitrost vsako sekundo poveča za $5\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$, bo po $10\,\rm{s}$ končna hitrost 55 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$.

Povprečna hitrost

Večina gibanj v vsakdanjem življenju je neenakomernih, pri čemer se hitrost spreminja. Dober primer je vožnja z avtomobilom. Predstavljajte si, da se peljete iz Ljubljane v Kranj. Na poti večkrat pospešujete in zavirate, na nekaterih delih poti vozite enakomerno, če imate rdečo luč na semaforju, se za nekaj časa celo zaustavite.

Za takšno gibanje lahko določimo povprečno hitrost. To je hitrost, s katero bi v enakem času prevozil enako pot, če bi vozil enakomerno.

Povprečna hitrost je količnik poti in časa. $\overline{v}=\frac{s}{t}$

Pri enakomerno pospešenem gibanju hitrost narašča enakomerno s časom, zato lahko povprečno hitrost izračunamo kot aritmetično sredino začetne in končne hitrosti.

$\overline{v}=\frac{v_{\rm z}+v_{\rm k}}{2}$

Za dane primere izračunajte povprečno vrednost hitrosti in nato na podlagi grafa raziščite, ob katerem času je hitrost opazovanega telesa enaka povprečni hitrosti.

  • Kolesar spelje z mesta, enakomerno pospešuje $10\,{\rm{s}}$ in doseže hitrost $v_{\rm{k}}=20\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Povprečna hitrost je 10 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$.
  • Avtomobilu se hitrost $10\,{\rm{s}}$ enakomerno povečuje od $v_{\rm{z}}=25\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$ do $v_{\rm{k}}=55\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. $\overline{v}=$ 40 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$.
<NAZAJ
>NAPREJ7/235