Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sprememba hitrosti in pospešek

Posnetek prikazuje primerjavo hitrosti dveh avtomobilov. Avtomobila speljeta, tako da je njuna začetna hitrost $0\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Takoj ko speljeta, se začne hitrost povečevati. Na koncu posnetka so podatki o hitrosti na $\frac{1}{4}$ poti in na koncu. Opazimo lahko, da se je hitrost do četrtine poti že skoraj približala največji hitrosti, vendar je končna hitrost še večja, kar pomeni, da je še naprej naraščala, vendar ne tako hitro kot na začetku.

Kako imenujemo podatek, ki nam pove, kako hitro se spreminja hitrost?

Sprememba hitrosti je razlika med končno in začetno hitrostjo.$$\Delta{v}=v_{\rm{k}}-v_{\rm{z}}$$ Kadar je gibanje pojemajoče, je sprememba hitrosti negativna, saj je takrat končna hitrost manjša od začetne.

Dopolnite.

Avtomobilu se pri prehitevanju avtobusa hitrost poveča od $80\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$ na $108\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. $\Delta{v}=$ 28 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$
Avto začne zavirati pri $60\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$ in se zaustavi. $\Delta{v}=$ -60 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$
Vlak vozi s hitrostjo $85\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Ko zapelje v predor, hitrost zmanjša na $70\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. $\Delta{v}=$ -15 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$
Letalu se hitrost poveča za $240\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. $v_{\rm z}=$ 0 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$, $v_{\rm k}=$ 240 $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$

Pospešek je količnik spremembe hitrosti in časa, v katerem se je hitrost spremenila.

$a=\frac{\Delta{v}}{\Delta{t}}$

Belemu avtu z videa se je v $10,5\,{\rm{s}}$ hitrost povečala za $223\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$, rdečemu pa se je v $10,8\,{\rm{s}}$ hitrost povečala za $209\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$.

Izračunajte pospeška obeh avtomobilov na prvi četrtini poti. Pri tem predpostavite, da sta pospeševala s konstantnim pospeškom.

Avtomobila na videoposnetku se nista gibala enakomerno pospešeno, saj je hitrost na začetku naraščala zelo hitro, nato pa počasneje. To pomeni, da se je med gibanjem spreminjal tudi pospešek. Zato je zgoraj navedena vrednost pospeška le povprečna vrednost pospeška na prvi četrtini poti.

<NAZAJ
>NAPREJ8/235