Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Trenutna hitrost

Trenutna hitrost je tista hitrost, ki jo ima opazovano telo v izbranem trenutku. Spodnja krivulja predstavlja graf odvisnosti hitrosti od časa za neenakomerno gibanje. Poženite animacijo in opazujte, kako z grafa odčitate hitrost v izbranem času.

Na zgornji animaciji odčitajte hitrosti in jih zapišite v tabelo.

$t\,[{\rm{s}}]$ $0$ $10$
$15$
$20$
$25$
$30$
$35$
$40$
$v\,\big[\frac{\rm{m}}{\rm{s}}\big]$ 0 10 25 30 30 25 15 10

Končna hitrost pri enakomernem pospeševanju

Pri enakomerno pospešenem gibanju se hitrost spreminja premo sorazmerno s časom. Koeficient sorazmerja je pospešek.

$\Delta{v}=a\cdot{t}$

Pri speljevanju, ko je začetna hitrost enaka nič, je končna hitrost enaka spremembi hitrosti.

Zgled

Letalo se pri vzletu giblje s pospeškom $4,2\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}^2}$. S kolikšno hitrostjo zapusti vzletno stezo, če po $15\,\rm{s}$ enakomernega pospeševanja vzleti?

Ko ima opazovano telo ob začetku pospeševanja neko začetno hitrost, je končna hitrost $v_{\rm{k}}=v_{\rm{z}}+\Delta{v}$.

Zgled

Motorist se vozi s hitrostjo $15\,\frac{\rm m}{\rm s}$, ko začne prehitevati avtomobil. Kolikšno hitrost doseže po $8\,\rm s$ enakomernega pospeševanja s pospeškom $1,5\,\frac{\rm m}{\rm s^2}$?

Pri pojemajočem gibanju je končna hitrost manjša od začetne hitrosti, ker je sprememba hitrosti $\Delta{v}$ negativna.

<NAZAJ
>NAPREJ9/235