Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.
7.

Železno kroglo spustimo, da prosto pade s stolpa, ki je visok $57\,\rm{m}$. Koliko časa bi padala krogla, če na njo ne bi delovala sila zračnega upora? Rezultat zaokrožite na eno decimalko.

8.

Kamen prosto pade z $9,6\,\rm{m}$ visokega viadukta. S kolikšno hitrostjo kamen pade na tla? Za gravitacijski pospešek uporabite $g=9,8\frac{\rm{m}}{\rm{s}^2}$ in zračni upor zanemarite.

9.

Žogo brcnemo navpično navzgor z začetno hitrostjo $v_z=22,5\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$. Kako visoko bi letela žoga, če ne bi bilo zračnega upora?

10.

Kovinsko kroglico izstrelimo z višine $1,5\,\rm{m}$ navpično navzgor s hitrostjo $v_z=15\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$.

Kroglica se bo navzgor gibala pojemajoče , navzdol pa pospešeno (pospešeno, pojemajoče).

Pri tem se bo kroglica dvignila na višino 13 $\rm{m}$. Na tla bo padla po 3,2 $\rm{s}$.

<NAZAJ
>NAPREJ30/235