Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Raztezanje trdnih snovi

Na filmu si oglej segrevanje aluminijaste palice z gorilnikom. 

Kaj opazimo v filmu? Kako to razložimo?

Ugotovili smo, da se s segrevanjem trdne snovi, kot je na primer kovina, raztezajo. Vse snovi se ne raztezajo enako. To velja tudi za kovine. Segrevajmo recimo $1\,\rm m$ dolge palice iz različnih kovin. Segrejmo jih za $100\,\rm K$. Palica iz bakra se pri tem raztegne za $1,7\,\rm{mm}$, palica iz aluminija za $2,3\,\rm{mm}$, palica iz invarja pa samo za $0,1\,\rm{mm}$.

Cevi in palice pa se med segrevanjem ne raztezajo samo v dolžino, ampak tudi v širino. Ker je njihova debelina v primerjavi z dolžino precej manjša, so tudi raztezki v tej smeri precej manjši.

Na spodnjem filmu si lahko ogledaš segrevanje kovinske krogle, ki se razteza v vse smeri enako. Opiši, kaj se dogaja na posnetku.

železniška progaRaztezanje snovi lahko povzroči tudi težave. Na sliki vidimo železniške tire, ki so se ukrivili zaradi raztezanja tračnic. Graditelji niso upoštevali fizikalnih zakonitosti, zato je prišlo do nesreče. Železniški tiri so imeli dolgo prav zaradi raztezanja na vsakih nekaj metrov (približno $10\, \rm m$) prekinitve (približno $5\,\rm{cm}$). Med vožnjo je bilo to opaziti kot ropotanje podvozja.

<NAZAJ
>NAPREJ112/235