Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Snov se pri segrevanju razteza. Snov so lahko kapljevine, plini ali trdnine. Raztezanje snovi ima lahko mnoge primere uporabe v vsakdanjem življenju. 
Ugotovili smo, da se snovi raztezajo različno. Dve tesno povezani različni kovini imenujemo bimetal. Če bimetal segrevamo, se upogne. Princip je uporaben v veliko primerih uporabe. Pokazali smo primer merilnika temperature, ki deluje na principu bimetalne spirale, ki se ob segrevanju bolj ukrivlja.
Raztezanje kapljevine lahko opazimo vsakodnevno. Ta princip uporabljamo pri izdelavi termometrov

Raztezanje plina smo si ogledali na primeru plastenke, ki je bila zaprta z balonom in potisnjena v vročo vodo. Temperatura plina se je povečala, zato se je plin raztezal. Pri tem se mu je povečal volumen kar smo zaznali kot napihovanje balona.
Ugotovili smo še, da povečanje temperature plina lahko pomeni tudi povečanje njegovega tlaka (sile s katero deluje na stene posode).
 
Z dovajanjem molekul plina se poveča skupna masa plina v posodi. Na primeru napihovanja balona smo ugotovili, da povečanje mase plina lahko povzroči povečanje volumna in tlaka.

<NAZAJ
>NAPREJ116/235