Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

bimetalRazlično raztezanje kovin lahko tudi praktično uporabimo. Na sliki levo vidimo, kaj se zgodi, če  različni kovini, ki sta enako dolgi, segrevamo. Različno se raztegneta. Na spodnjem delu slike pa vidimo, kaj se zgodi, če sta obe kovini trdno spojeni po dolžini. Zaradi različnega raztezanja se ena kovina ne more tako raztegniti kot druga. Pride do upogibanja obeh.

Segrevanje bimetala

Na spodnjem filmu je prikazano tako upogibanje dveh trdno spojenih tankih kosov (lističev) kovine. Takemu spojenemu dvojcu kovine pravimo bimetal.

Upogibanje bimetala je osnova delovanja mnogo naprav v gospodinjstvu. Najbolj znana uporaba je bila termostat za regulacijo temperature v prostoru. Uporabljali so se tudi za regulacijo temperature likalnika, za protipožarne alarmne naprave in drugo. V nadaljevanju bomo pokazali še en primer uporabe.

Bimetalni termometer

Na spodnjem filmu vidimo primer bimetalnega termometra. Bimetalni trak je v obliki spirale. Nanj je pritrjen kazalec. Ko segrevamo bimetal, se ta začne upogibati in spirala se še bolj ukrivi. Ko bimetal nehamo segrevati, se ohlaja in je manj upognjen.

Kaj vidimo na filmu? Kako bi to razložili?

<NAZAJ
>NAPREJ113/235