Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Raztezanje tekočin

Med tekočine prištevamo kapljevine (npr. voda) in pline (npr. zrak). Tudi tekočine se med segrevanjem raztezajo. Na začetku te enote smo predstavili aplet, pri katerem smo s približevanjem sveč spreminjali temperaturo kapljevine v bučki. Ta se je pri višji temperaturi raztegnila oz. povečala svoj volumen, zato je raven kapljevine v bučki narasla. V filmu spodaj si lahko ogledamo, kako se razteza plin.

Na plastenko, v kateri je zrak, namestimo balon. Plastenko damo najprej v posodo z vodo, ki jo segrevamo na kuhalni plošči.

Pozorno poglej film nad zgornjim besedilom. Kaj opaziš? Poskušaj razložiti pojav.

Tlak plina

Zrak je plin, ki si ga predstavljamo kot neurejeno gibanje plinskih molekul po prostoru, ki ga omejujejo stene. V prejšnjem filmu so se molekule zraka gibale v plastenki in balonu, ki je imel vlogo zamaška. Molekule zraka so pri svojem gibanju trkale v notranje stene posode in balona.

Kako bi razložil povečevanje volumna zraka v balonu, če pogledaš film na prejšnji strani? V razlagi uporabi gibanje molekul. Ne pozabi na vpliv temperature!

Kako se je spreminjal tlak med segrevanjem v plastenki?

<NAZAJ
>NAPREJ114/235