Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Toploto lahko snov prejema ali oddaja. Vročo kavo npr. ohladimo s hladnim mlekom. Kava odda toploto mleku in se ohladi, mleko prejme toploto od kave, zato se segerje. V katero smer prehaja toplota, si lahko ogledamo na filmu spodaj.


Zakaj se je temperatura vode v manjši posodi, ko smo dodali segreto kovino, dvignila?

Premisli in odgovori na zgornje vprašanje. Nato poglej odgovor, ki se skriva spodaj.

Specifična toplota

Merilo za količino prejete (ali oddane) toplote je sprememba temperature snovi. Koliko toplote mora neka snov prejeti, da se lahko segreje za enako temperaturno razliko, je odvisno tudi od mase. Ni vseeno, ali segrevamo $1\,\rm l$ vode ali pa $10\,\rm l$. Kadar imamo večjo maso snovi, mora snov za isto zvišanje temperature prejeti več toplote. Količina prejete toplote za isto temperaturno spremembo je odvisna tudi od vrste snovi. Ni vseeno, ali segrevamo npr. zrak ali pa vodo. Z enačbo to zapišemo tako: $$Q=mc \Delta T .$$ Tukaj je $Q$ toplota, $c$ je specifična toplota in jo merimo v [$\frac{\rm J}{\rm {kg K}}$] in $\Delta T=T_{\rm k}-T_{\rm z}$ je razlika med končno ($T_{\rm k}$) in začetno temperaturo ($T_{\rm z}$). Specifična toplota je odvisna od vrste snovi. Za vodo velja $c=4200\,\frac{\rm J}{\rm {kgK}}$.

Kaj nam pove specifična toplota, če snov ohladimo?

Specifična toplota za različne snovi:

snov
$c$ [$\rm{\frac{J}{kg K}}$]
 led  $2100$
 zrak  $1000$
 aluminij  $880$
 baker  $380$

 


<NAZAJ
>NAPREJ123/235