Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delo in notranja energija

Na filmu vrtalnik izvrta luknjico. Pri tem je opravil delo. Digitalni termometer vstavimo v luknjico in izmerimo višjo temperaturo. V tej enoti smo do zdaj obravnavali primere, ko se je snov segrela tako, da je prejela toploto. Pri tem se je snovi, ki se je segrela, povečala notranja energija. Iz zadnjega primera pa lahko povzamemo, da se notranja energija telesu lahko zviša tudi z delom.
V nadaljevanju obravnavajmo primer, ko z mešalnikom mešamo vodo v posodi. Pri tem se voda segreje, kar izmerimo z digitalnim merilnikom. Časovni potek spreminjanja temperature pa si lahko ogledamo na spodnjem prikazu.

Sprememba notranje energije

Za mešanje vode (slika na prejšnji strani) uporabljamo električni mešalnik kjer se med mešanjem zvišuje temperatura vode v posodi. Tudi v tem primeru mešalnik opravi delo, posledica pa je povečanje notranje energije vode in s tem temperature. 
Enako zvišanje temperature bi lahko dosegli, če bi posodo z vodo segrevali npr. na kuhalni plošči. Takrat bi se povečala notranja energija vode s prejemanjem toplote. Ko spremenimo notranjo energijo snovi s toploto, lahko to zapišemo kot $\Delta W_{\rm n}=Q$. Tu je $\Delta W_{\rm n}$ sprememba notranje energije zaradi dovedene (ali odvedene) toplote. 
Ker notranjo energijo lahko spreminjamo tudi z delom, velja tudi $\Delta W_{\rm n}=A$, kjer je $A$ delo.
Notranjo energijo torej lahko spreminjamo ali z delom ali s toploto (ali z obema hkrati), zato lahko pišemo tudi $$\Delta W_{\rm n}=A+Q.$$

<NAZAJ
>NAPREJ125/235