Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vaja

Preberi spodnje besedilo in dopolni manjkajoče besede.

Specifična toplota vode znaša $4200\,\rm{J/kgK}$. $1\,\rm kg$ vode moramo dovesti 4200 $\rm J$ toplote, da ga segrejemo za $1\,\rm K$.

$2\,\rm{kg}$ vode moramo dovesti 8400 $\rm J$ energije, da segrejemo vodo za $1\,\rm K$.

Če želimo segreti $2\,\rm{kg}$ vode iz $12\,\rm{^\circ C}$ na $32\,\rm{^\circ C}$, moramo dovesti 168 $\rm{kJ}$ toplote.

Vodi pri $10\,\rm{^\circ C}$, ki ima maso $1\,\rm{kg}$, dovedemo $42\,\rm{kJ}$ toplote. Pri tem se segreje na temperaturo 20   $\rm{^\circ C}$. Pri tem se notranja energija $W_n$ poveča za 42000 $\rm J$.

Mešalni stroj pri mešanju vode povzroči, da se njena notranja energija poveča za $126\,\rm{kJ}$. Voda ima maso $10\,\rm{kg}$ in začetno temperaturo $12\,\rm{^\circ C}$. Končna temperatura vode je 15   $\rm{^\circ C}$.

 

<NAZAJ
>NAPREJ126/235