Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Magnetno polje

Podobno, kakor smo vpeljali električno polje, vpeljemo v povezavi z magnetnimi silami magnetno polje. Mislimo si, da preko magnetnega polja, ki ga ustvari neki magnet (to je izvor polja), deluje na druge magnete magnetna sila.

Sliko magnetnega polja okoli magneta dobimo tako, da narišemo silnice magnetnega polja. Te izhajajo iz severnega pola magneta in se stekajo v južnega. Tudi znotraj magneta silnice povežemo v sklenjene črte.

Magnetnica, ki jo  postavimo v magnetno polje, se obrne v smer silnic. Severni pol magnetnice kaže v smeri magnetnih silnic, južni pol magnetnice pa v nasprotni smeri.

Sliko magnetnega polja trajnega magneta lahko dobimo tako, da okoli magneta potresemo magnetne opilke. To so koščki feromagnetne snovi, na primer železa, ki se v magnetnem polju zasukajo kakor magnetnica.

Oglej si film na prejšnji strani in v zvezek nariši silnice magnetnega polja paličastega magneta.

Magnetno polje znotraj podkvastega magneta je homogeno, zato so tam silnice magnetnega polja vzporedne, kakor vidimo na spodnji ilustraciji.

 


 

<NAZAJ
>NAPREJ204/235