Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V prostoru okoli električnega naboja na druge naboje deluje električna sila. Pravimo, da je v prostoru električno polje. Sliko električnega polja dobimo tako, da narišemo silnice okoli nabojev, ki so izvor električnega polja. Na pozitivni naboj deluje v električnem polju sila v smeri polja, na negativni naboj pa v nasprotni smeri polja. Homogeno električno polje je v vsaki točki prostora enako veliko in ima povsod isto smer. Silnice homogenega polja so vzporedne.

Slike električnih polj

a) pozitivnega naboja

b) negativnega naboja

c) kondenzatorja
     

 

 

Trajni magneti so izviri magnetnega polja. Po dogovoru je smer silnic od severnega proti južnemu magnetnemu polju. Magnetnica se v magnetnem polju obrne tako, da njen severni pol kaže v smeri silnic.

Slika magnetnega polja paličastega magneta in smer magnetnice v magnetnem polju:

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ205/235