Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razvoj turizma in turističnih območij

Začetki turizma segajo v antiko. Grki so obiskovali ali aktivno sodelovali na športnih prireditvah, hodili na oglede tragedij in komedij v amfiteatre, romali v različna svetišča (na primer boga Apolona v Delfih, kjer je bilo največje preročišče antičnega sveta).

Rimljani so se razvajali v številnih termah in kopališčih, bili so tudi veliki popotniki, saj so po utrjenih rimskih cestah dokaj hitro popotovali s potovalnimi vozovi.

Turizem, kakršnega poznamo danes, se je začel razvijati v 19. stoletju kot posledica prve industrijske revolucije, ko so bila z razvojem novih prevoznih sredstev (parnik, vlak) mogoča daljša in cenejša potovanja. Nastal je premožni sloj meščanov, ki so si prosti čas želeli preživeti v podnebno prijaznih okoljih; pozimi na obalah Sredozemskega morja, poleti pa v sredogorjih in ob alpskih jezerih. To je čas, ko so se pojavile prve turistične agencije, prve turistične promocije in prva organizirana potovanja. 

Po drugi svetovni vojni so razvoj turizma in turističnih območij močno pospešili višji življenjski standard, pravica do plačanega dopusta, razmah cestnega in pozneje letalskega prometa, predvsem pa želja po kakovostnem preživljanju prostega časa.

Razmisli, kako je razvoj cestnega in letalskega prometa vplival na razvoj turističnih območij.

Turisti preživljajo počitnice

Izberi območja, ki so bila za turiste zanimiva že v 19. stoletju:

<NAZAJ
>NAPREJ297/320