Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Vetrno površje nastaja v puščavah in polpuščavah, kjer ni rastlinske odeje, ki bi zmanjševala moč vetra. Njegovi učinki so še večji, ker na teh območjih ni vlage, ki bi vezala drobna zrnca. Veter izpihuje prah in pesek ter za sabo pušča gole skale. Drugod ta pesek odlaga in dela sipine. Med prenosom peščeni delci zadevajo ob skale, jih obrusijo ter ustvarjajo posebne skalnate oblike. Veter preoblikuje površje tako z erozijskim kot akumulacijskim delovanjem. 

Reši premetanko. Če jo rešiš pravilno, dobiš možnost reševanja nove premetanke. V primeru, da premetanke ne znaš rešiti, klikni gumb Osveži in poskusi z naslednjo.

Obale morij se spreminjajo zaradi delovanja morskih valov pa tudi zaradi učinkov morskih tokov in plimovanja. Obalno površje nastaja kot posledica prepletanja delovanja obalne erozije (abrazije) in akumulacije. Obalna erozija je spodjedanje, rušenje in pomikanje obale v kopno zaradi valov. Morska akumulacija je značilna za plitve obale in zatišne lege, kjer sta moč valov in tokov manjši, zato morje več gradiva nanaša kot odnaša in s tem gradi obalo.

Obale, sestavljene iz številnih zalivov ter vmesnih rtov, otokov in polotokov, so razčlenjene obale. Najpogostejši tipi obal so:

  • dalmatinski tip obale,
  • riaški tip obale,
  • fjordski tip obale,
  • obala grbinastih otokov,
  • lijakasti ali estuarijski tip obale,
  • lagunski tip obale,
  • deltasti tip obale,
  • koralni tip obale,
  • mangrovski tip obale.

Morska erozija in akumulacija

<NAZAJ
>NAPREJ64/320