Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Množinska koncentracija

Množinska koncentracija (c) je podana kot množina topljenca v prostornini raztopine, zato je enota mol/L. Množinsko koncentracijo večkrat imenujemo kar molarnost in namesto enote uporabimo črko M.

$$c = \frac{n \rm{(topljenca)}}{V\rm{(raztopine)}};    \bigg(\frac{\rm{mol}}{\rm{L}}\bigg)$$

Priprava raztopine z množinsko koncentracijo

Pri pripravi raztopine z množinsko koncentracijo uporabljamo merilno bučo z naprej določeno prostornino. Če želimo pripraviti 1000 mL raztopine CuCl2 z množinsko koncentracijo (c = 0,15 mol L−1), potrebujemo merilno bučo s prostornino 1000 mL.

Najprej moramo izračunati maso topljenca, ki jo bomo raztopili v 1 L raztopine. Maso izpeljemo iz enačbe za množinsko koncentracijo:

$$c = \frac{n \rm{(topljenca)}}{V \rm{(raztopine)}}= \frac{m \rm{(topljenca)}}{M \rm{(topljenca)} · \textit{V} \rm{(raztopine)}}$$

$m \text{(topljenca)} = c \cdot M \text{(topljenca)} \cdot V \text{(raztopine)}$

$m \rm{(topljenca)} = 0,15 \frac{\rm{mol}}{\rm{L}} \cdot 1,0$ $\rm{L} \cdot 134,45 \frac{\rm{g}}{\rm{mol}}=20,0$ $\rm{g}$

Stehtati moramo 20,0 g topljenca (CuCl2), ga raztopiti v destilirani vodi in nato kvantitativno prenesti v merilno bučo, ki jo dopolnimo na končno prostornino 1000 mL.

Postopek priprave raztopine si lahko ogledate na animaciji.


Povežite ime s priborom, ki ga uporabljamo pri pripravi raztopine.

Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ264/296