Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Silicij

Silicij je 14. element periodnega sistema in ga najdemo za aluminijem in pred fosforjem. Aluminij je kovina, fosfor pa nekovina. Silicij ima nekatere lastnosti kovin in nekatere lastnosti nekovin, zato ga uvrščamo med polkovine. Ima 4 valenčne elektrone.

13 Al 14 Si
 15 P

Silicijev atom ima 4 valenčne elektrone. V periodnem sistemu leži med aluminijem in fosforjem.

Model atoma silicija

Silicija je na pretek

Silicij je zelo pogost element v vesolju, a ga redko srečamo v elementarni obliki. Najpogosteje je vezan v spojinah s kisikom (npr. silicijev dioksid SiO2). Zemljino skorjo sestavljajo različni silikatni minerali, zaradi česar je silicij drugi najbolj prisoten element v Zemljini skorji (takoj za kisikom).

Široka uporaba silicija

Silicij je glavna sestavina stekla, cementa in keramike. Je tudi v dolgih molekulah (polimerih) silikona, ki ga uporabljamo v izolacijah, zavornih tekočinah, pri lakiranju žic in drugih zaščitnih premazih, včasih pa tudi v lepotnih vsadkih, kontaktnih lečah ter eksplozivih. Silicijeve spojine med drugim uporabljamo v kontaktnih lečah za izboljšanje vida, v cementu pri gradnji zgradb in kot izolacijski material.

Kontaktna leča
Malta v gradbeništvu
Silikonski kit

Označite, za katere namene uporabljamo silicij in njegove spojine.

<NAZAJ
>NAPREJ186/264