Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ogljik

Ogljik je 6. element periodnega sistema in ga najdemo za borom in pred dušikom. Ogljik je nekovina in ima 4 valenčne elektrone. Tvori lahko štiri kemijske vezi, s katerimi gradi različne spojine.

5 B 6 C
 7 N

Ogljikov atom ima 4 valenčne elektrone, v periodnem sistemu leži med borom in dušikom.

Model atoma ogljika

Ogljik v naravi najdemo v različnih oblikah. Atomi ogljika se lahko med seboj povezujejo v mehak kristal grafita ali v eno najtrših snovi kristal diamanta. Različnim oblikam elementa, ki imajo različne lastnosti, rečemo alotropske modifikacije.

Ovrednotite trditev: Alotropske modifikacije so snovi, ki jih gradijo delci istega elementa.

Drži. Ne drži.

Diamant in grafit

Diamant in grafit sta dve alotropski modifikaciji ogljika. V diamantu so atomi ogljika med seboj povezani v tetraedre, v grafitu pa v ravnine 6-kotnikov.
Diamant
  Grafit
Model strukture diamanta
  Model strukture grafita

Ovrednotite trditev: Tako grafit kot diamant gradijo delci ogljika.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ188/264