Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Središče sodobne tehnologije

Silicij uporabljamo v polprevodniških sistemih v elektronskih napravah, tako da mu primešamo element s petimi valenčnimi elektroni (fosfor, arzen) ali s tremi valenčnimi elektroni (bor, galij), s čimer dobimo polprevodnika dveh različnih tipov (tip p in tip n).

Silicij najdemo tudi v optičnih vlaknih pri gradnji optičnih omrežij, kjer dolga optična vlakna omogočajo hiter prenos svetlobnega signala čez velike razdalje z minimalnimi izgubami.

Uporaba silicija omogoča izdelavo sončnih celic, s katerimi iz sončne svetlobe pridobivamo električno energijo. Uporaba čistega kristalnega silicija omogoča pridobivanje električne energije s Sonca z do 25 % izkoristkom, trenutna tehnologija pa omogoča do 15 % pretvorbo. V redni proizvodnji se uporablja amorfni silicij, s katerim dosežemo do 8-odstotni izkoristek.

Elektronsko<br>vezje s čipi
Optična vlakna
Sončna<br>celica

Silicijeva dolina

V severni Kaliforniji v Združenih državah Amerike domuje veliko največjih tehnoloških podjetij na svetu in tudi nekaj manjših inovativnih podjetij. Zaradi velike proizvodnje silicijevih čipov, ki se uporabljajo v visokotehnoloških elektronskih napravah, je dolina dobila vzdevek "Silicijeva dolina".

Silicijeva dolina

Silicij je sestavni del optičnih vlaken. Zakaj imajo optična vlakna pomembno vlogo v sodobnem življenju človeka?


Ovrednotite trditev: Sončne celice omogočajo kakovostno ogrevanje vode za sanitarne namene z minimalnimi izgubami.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ187/264