Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Fulereni

V novejšem času se vedno bolj kaže uporabnost ogljika v nanotehnologiji. S sodobno tehnologijo lahko posamezne atome ogljika uredimo v 5- in 6-kotne obroče, ki jih med seboj združimo v različne oblike. Tem oblikam ogljika rečemo fulereni. Združeni v kroglo so podobni nogometni žogi. V notranjost take strukture lahko vstavimo zdravilo, kar omogoča nove pristope k zdravljenju.

Fulereni so različnih oblik

Fulereni so lahko različnih oblik. Dolgim cevastim strukturam, kjer ogljikovi atomi gradijo stene majhnih cevk, rečemo nanocevke. Zaradi svoje natančne urejenosti imajo dobre mehanske (dobro prevajajo toploto, so do 50-krat bolj trdne kot jeklo) in električne lastnosti. Zaradi njihove velike površine, s katero lahko vplivajo na celice, pa se pojavljajo vprašanja in raziskave o njihovem vplivu na zdravje.
Fuleren, C<sub>60</sub>
Nogometna žoga
Fuleren C60 je alotropska modifikacija ogljika, ki jo sestavlja 60 atomov ogljika in ima obliko nogometne žoge.

 

Ogljikovi atomi, povezani v nanocevko
     
Ogrodje kolesa<br>iz ogljikovih vlaken

Zaradi katerih lastnosti so fulereni primerni za uporabo?


Ovrednotite trditev: Fulereni so snovi iz atomov ogljika, ki so razporejeni v 5- in 6-kotne obroče.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ189/264