V uvodu ste si ogledali tri različne modele aminokislin: alanin, glicin in cistein. Najenostavnejša aminokislina je glicin.
Aminokisline običajno poimenujemo trivialno, saj so lahko njihova IUPAC imena zapletena; pogosto se uporabljajo tudi tričrkovne oznake. Glicin so zaradi sladkobnega okusa poimenovali po grški besedi glykys, kar pomeni sladek, tričrkovna oznaka pa je Gly.
|
|
|
Aminokisline se med seboj povezujejo v večje molekule. Dve molekuli se povežeta v novo molekulo tako, da aminska skupina ene molekule reagira s karboksilno skupino druge, pri čemer se izloči voda. Pri tem nastane peptidna vez (–CO–NH–), reakcijo pa imenujemo kondenzacija.
Če se povežeta dve aminokislini, nastane dipeptid, tri molekule tvorijo tripeptid, več molekul pa polipeptid. Beljakovine so polipeptidi.
Oglejte si model dipeptida. Model lahko obračate z levim gumbom miške.
palični kroglični kalotni
Oglejte si še animacijo nastanka peptidne vezi.