Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Dokaz peptidne vezi

Peptidno vez lahko v beljakovinskih vzorcih dokažemo z biuretsko reakcijo.

Opazujte posnetek poskusa in dopolnite spodnje besedilo (uporabljajte besedilo in ne formule).

V raztopino jajčnega beljaka s kapalko dodamo nekaj kapljic raztopine natrijevega hidroksida in nekaj kapljic raztopine bakrovega sulfata. Raztopino rahlo pretresemo. Pojavi se vijoličasto obarvanje, kar je dokaz za peptidno vez oz. beljakovine.

Zanimivost

Kdo ne pozna znanih eksperimentov Stanleyja Millerja in Harolda Ureyja z Univerze v Chicagu?

Stanley Lloyd Miller (1930−2007)

 

Stanley Miller, ameriški kemik, je v petdesetih letih prejšnjega stoletja še kot doktorand v laboratoriju nobelovca Harolda Clayton Ureya (18931981) skušal dokazati zgodnji nastanek življenja na Zemlji.  

Miller in Urey sta mešanico vode in plinov v sestavi kot sta menila, da naj bi predstavljali zgodnjo Zemljino atmosfero, v retorti segrevala in v njej sprožala električno iskrenje.

Shema priprave "prajuhe"

Z njim sta želela posnemati bliskanje v zgodnjem Zemljinem ozračju.

S poskusom jima je uspelo dokazati, da lahko iz malih molekul primarne atmosfere dobimo biomolekule. V ‘oceanu’  oz. 'prajuhi' sta dokazala vrsto organskih molekul, med drugimi tudi aminokisline, sladkorje, lipide, nukleotide.


<NAZAJ
>NAPREJ166/271