Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Raznolikost beljakovin

Iz izhodnih aminokislin glicina in alanina lahko dobimo štiri različne dipeptide. Če se povežeta dve molekuli glicina, dobimo dipeptid glicil-glicin (okrajšava Gly-Gly). Oglejte si model molekule.

palični kroglični kalotni

Oglejte si še druge možne kombinacije

Nastanek dipeptida
Ala-Ala

(alanil-alanin)
Nastanek dipeptida
Ala-Gly

(alanil-glicin)
Nastanek dipeptida
Gly-Ala

(glicil-alanin) 

Dopolnite spodnjo tabelo z imeni in okrajšavami za nastale dipeptide. Pomagajte si z animacijami na sosednji strani.

Vpišite: Ala-Ala ali Ala-Gly ali Gly-Ala

Model
Ime Alanil-alanin Alanil-glicin Glicil-alanin
Okrajšava Ala-Ala Ala-Gly Gly-Ala

Iz dveh aminokislin lahko dobimo torej štiri različne dipeptidne molekule.

Računanje števila možnih peptidov

Razmislite, ali bi lahko s formulo izračunali število možnih peptidov?

Če vemo, da imajo majhne proteinske molekule približno 50 aminokislinskih enot, velike pa več sto do več tisoč, lahko razumemo, zakaj lahko v naravi najdemo na tisoče različnih beljakovin.

<NAZAJ
>NAPREJ172/271