Enostavne beljakovine so sestavljene le iz aminokislinskih enot. Sem uvrščamo albumine, globuline, prolamine, histone, skleroproteine. Slika desno predstavlja model molekule serumskega albumina v človeški krvni plazmi. |
|
Sestavljene beljakovine oziroma proteidi nastajajo v organizmu z biosintezo. V molekuli imajo beljakovinski in nebeljakovinski del. Pomembnejši proteidi so našteti v nadaljevanju.
– Nukleoproteidi (nebeljakovinski del je nukleinska kislina). So sestavni del celičnih jeder in celične plazme v rastlinskih in živalskih celicah, v kromosomih so tudi nosilci dednih informacij.
– Fosfoproteidi (nebeljakovinski del je fosforjeva kislina). Med najpomembnejše sodita kazein v mleku in vitelin v jajčnem rumenjaku.
– Glikoproteidi (nebeljakovinski del je ogljikov hidrat). So pomembne sestavine vezivnih in opornih tkiv, npr. hrustanca in različnih izločkov (slina, sluz). Omeniti velja tudi heparin, ki preprečuje strjevanje krvi.
– Kromoproteidi (nebeljakovinski del je barvilo). Sem spadata hemoglobin, rdeče barvilo v krvi, in mioglobin, rdeče barvilo v mišicah. Obe barvili vsebujeta kot nebeljakovinski del barvilo hem.
Glede na obliko molekul jih v grobem lahko razdelimo na dve veliki skupini: Nitaste beljakovine najdemo npr. v celicah kože, dlakah, nohtih (keratin), kitah (elastin) kot medcelični vezivni material (kolagen). Predstavljajo vezivni in strukturni material predvsem živalskih celic ter tkiv. Slika desno predstavlja model nitaste beljakovine – struktura kolagena. |
|
Kroglaste beljakovine so večinoma topne v vodi in se nahajajo v telesnih in celičnih tekočinah (npr. encimi, hormoni, transportni in obrambni proteini). Model kroglaste beljakovine – struktura encima TIM. |
Beljakovine lahko opravljajo svojo biološko funkcijo, če je njihova struktura v vseh pogledih pravilna. Zvišana temperatura in sprememba pH-ja, na primer, lahko strukturo beljakovin porušita. Proces imenujemo denaturacija, ki je mnogokrat ireverzibilna.
Načrtujte eksperiment, s katerim bi ugotavljali vpliv povišane temperature in limonovega soka na jajčni beljak. Napišite opažanja.