Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kako dokažemo glukozo v živilih

Glukozo v različnih vzorcih živil dokazujemo s Fehlingovim reagentom, ki ga dobimo z mešanjem raztopine Fehling I in Fehling II. Fehling I je raztopina bakrovega sulfata. Fehling II je raztopina kalijeve in natrijeve soli vinske kisline. Skrbno spremljajte poskus in dopolnite besedilo. Glukoza reducira ione Cu2+ do dibakrovega oksida Cu2O.


Dopolnite manjkajoče besede. Fehlingov reagent  pripravimo tako, da v epruveti zmešamo raztopini: Fehling I in Fehling II . Raztopina postane temno modre barve. Dodamo raztopino glukoze in epruveto postavimo na vodno kopel . Po segrevanju se pojavi temno rdeča oborina. Ta je dokaz za prisotnost glukoze .

Glukoza je za človeško telo nujno potrebna

Za delo mišic in možganov potrebuje naše telo energijo. Glukoza je pomemben vir energije. Skladiščena je v obliki polisaharida glikogena

Če v telo ne vnesemo dovolj glukoze z živili, ki so bogata z ogljikovimi hidrati, si jo telo priskrbi samo. Način preskrbe telesa z glukozo ob njenem pomanjkanju v telesu je povezan s procesom, pri katerem  se molekule aminokislin in maščob v procesu glukoneogeneze ali Corijevega ciklusa pretvarjajo v glukozne molekule predvsem v jetrih. Proces je za telo naporen, saj se telo med procesom uničuje. Razkrajajo se namreč koristne strukture v našem telesu, med njimi vrsta tkiv, ki vsebuje predvsem beljakovinske strukture, kot so naše mišice, med njimi tudi srčna mišica. Bolj nam primanjkuje glukoze, bolj si telo pomaga s tem mehanizmom »avtokanibalizma«.

Da boste kos miselnim in telesnim naporom, ki jih od vas terjata šolsko in domače delo, je dobro, da spoznate živila, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. V hrani najdemo ogljikove hidrate v žitih, sadju, škrobnati zelenjavi, stročnicah in mleku, nekaterih izdelkih (kruh, testenine, sokovi, jogurti, sladoled, slaščice). V manjši količin tudi v mesu (kot polisaharid glikogen). 

Pestra prehrana

<NAZAJ
>NAPREJ139/271