Glukozo v različnih vzorcih živil dokazujemo s Fehlingovim reagentom, ki ga dobimo z mešanjem raztopine Fehling I in Fehling II. Fehling I je raztopina bakrovega sulfata. Fehling II je raztopina kalijeve in natrijeve soli vinske kisline. Skrbno spremljajte poskus in dopolnite besedilo. Glukoza reducira ione Cu2+ do dibakrovega oksida Cu2O.
Za delo mišic in možganov potrebuje naše telo energijo. Glukoza je pomemben vir energije. Skladiščena je v obliki polisaharida glikogena.
Če v telo ne vnesemo dovolj glukoze z živili, ki so bogata z ogljikovimi hidrati, si jo telo priskrbi samo. Način preskrbe telesa z glukozo ob njenem pomanjkanju v telesu je povezan s procesom, pri katerem se molekule aminokislin in maščob v procesu glukoneogeneze ali Corijevega ciklusa pretvarjajo v glukozne molekule predvsem v jetrih. Proces je za telo naporen, saj se telo med procesom uničuje. Razkrajajo se namreč koristne strukture v našem telesu, med njimi vrsta tkiv, ki vsebuje predvsem beljakovinske strukture, kot so naše mišice, med njimi tudi srčna mišica. Bolj nam primanjkuje glukoze, bolj si telo pomaga s tem mehanizmom »avtokanibalizma«.
Da boste kos miselnim in telesnim naporom, ki jih od vas terjata šolsko in domače delo, je dobro, da spoznate živila, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. V hrani najdemo ogljikove hidrate v žitih, sadju, škrobnati zelenjavi, stročnicah in mleku, nekaterih izdelkih (kruh, testenine, sokovi, jogurti, sladoled, slaščice). V manjši količin tudi v mesu (kot polisaharid glikogen).