Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Ogljikove hidrate delimo na enostavne ogljikove hidrate in sestavljene ogljikove hidrate, med katerimi razlikujemo med oligosaharidi in polisaharidi. Oligosaharidi (gr. oligo – malo, majhno) imajo v molekuli od dva do največ dvanajst monosaharidnih enot.  Polisaharidi (gr. poli – mnogo, veliko) so sestavljeni iz velikega števila  monosaharidnih enot. Splošna formula ogljikovih hidratov je CnH2nOn. Glavna funkcija monosaharidov in disaharidov v organizmu je oskrbovanje mišic in možganov z energijo potrebno za delovanje.

<NAZAJ
>NAPREJ141/271