Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tone Partljič

Kaj veš o avtorju besedila Tonetu Partljiču? Spomni se vsaj 2 podatkov in jih zapiši.

Če pa ni šlo, si lahko pomagaš z naslednjim besedilom.

Tone Partljič je slovenski pisatelj, dramatik, scenarist in politik. Rodil se je leta 1940 v Mariboru.

Osnovno šolo je obiskoval v Pesnici pri Mariboru, nižjo gimnazijo in študij angleškega ter slovenskega jezika pa v Mariboru. Služboval je kot predmetni učitelj, dramaturg in umetniški vodja, do upokojitve pa je bil poslanec Državnega zbora Republike Slovenije.

Z literaturo in pisanjem se je začel ukvarjati v šestdesetih letih. Piše črtice, novele, romane in dramska dela, in sicer tako za odrasle kot za mladino. Njegova najbolj znana dela za mladino so:
  • Hotel sem prijeti sonce (1981),
  • Slišal sem, kako trava raste (1990),
  • Dupleška mornarica (1996),
  • Maša in Tjaša (1999) in General: deset črtic o Rudolfu Maistru (2006).
Odrasli ga poznajo po številnih dramskih igrah, proznih besedilih in televizijskih igrah, npr. Ščuke pa ni, ščuke pa ne (1980).

Za svoje delo je prejel nagrado Prešernovega sklada, Levstikovo nagrado za knjigo Hotel sem prijeti sonce (1982), Grumovo nagrado za dramo Moj ata, socialistični kulak (1984) in Glazerjevo nagrado mesta Maribor za življenjsko delo na področju kulture (2006).

<NAZAJ
>NAPREJ449/463